Interview: Huisdierportret schilderijen in opdracht

'Jack russell' portret hond, schilderij in opdracht door Marjolein Kruijt

Deze close-up van een Jack Russell portretschilderij ‘in wording’ is een van de vele dierportretten die Marjolein afgelopen 20 jaar heeft gemaakt. Voorop staat dat de portretten ontworpen worden met behulp van een karakteromschrijving. De houding, lichtval, sfeer, compositie van het te portretteren dier moet hierbij aansluiten. Simpelweg een foto naschilderen is geen ‘portret’, vindt Marjolein. Er komt veel meer bij kijken. Bijna altijd past ze elementen aan als zij dat nodig vindt. ‘Een schilderij dient iets ontastbaars te vangen, vroeger noemde ik dat magie, maar vind ik de term ‘energie’ of ziel’ nu mooier.

De echte gelijkenis VOEL je

Dat elk huisdier uniek is, weet elk huisdierbaasje. Dat is een van de redenen waarom er veel baasjes een handgeschilderd portret bestellen. Meer dan 2000 dierenwerkstukken heeft Marjolein op haar naam staan. ‘Het gemis van een overleden huisdier is niet vullen met een foto aan de wand, een schilderij vangt iets extra’s. Ik hoor vaak dat mensen het gevoel hebben dat hun diertje een stukje is teruggekomen. Alsof het schilderij een doorkijk luik is naar waar het nu is, of toen was. Het is tijdloos. Dat ik realistisch schilder is eigenlijk niet van grootste belang. De echte gelijkenis VOEL je. Je als kunstenaar hierop afstemmen is een intense en vaak vermoeiende taak. Ik bevries als het ware mijn focus op de kern-sfeer van het schilderij, wat ik vast hou tijdens het gehele schilderproces.

Een prachtige persoonlijke ervaring

Het uit de hand schetsen en combineren van divers beeldmateriaal is onderdeel van dit proces, het element van het zoeken naar mooie vormen vang ik dan in een soepele lijnvoering. Alsof ik zo kennis maak met het dier, ontdek ik de anatomie, de oogopslag, de persoonlijkheid en sfeer, alvorens met het echte schilderwerk aan de slag te gaan. Een proces dat erg onderschat (of overgeslagen) wordt in de hedendaagse kunst, omdat we in een tijd leven waarin iedereen liever een foto wil naschilderen. En het is juist DIT proces van verbinden vanuit je gevoel met de geportretteerde dat de essentie lijkt te vangen. Een echt portret vangt een tijdloos gevoel van de geportretteerde. Alsof hij/zij weer bij je is. Dit gaat ver voorbij kloppende lijnen. Mystiek licht toevoegen of juist een gedraaide lichaamspose creëeren. De stand van oren of zelfs de wenkbrauwen, wat nodig is om ‘dat ene speciale’ te vangen pas ik aan tot het volledig ‘klikt’ en voor mij begint te stralen. Elk portret is daardoor ook voor mij een prachtige persoonlijke ervaring.’

PORTRET VOORBEELDEN ~ PORTRET BESTELLEN ~ PRIJZEN ~ TECHNIEKEN & CLOSE-UPS

Lees de MENING van andere KLANTEN hier: TESTIMONIALS

workshops masterclasses en tekenlessen in dieren tekenen en schilderen met Marjolein KruijtMEER LEZEN over hoe Marjolein te werk gaat? En met welke technieken, materialen…..en tarievenlijst? Klik hier.

 

Tekst: ArtPublishing (c)2017

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren