Kunstenaar en illustrator Marjolein Kruijt

In 2001 kwam Marjolein voor het eerst op tv bij RTL4 (zie projecten hieronder) waarna de vraag naar haar werk groot is geworden. Intussen heeft ze meerdere tv optredens op haar naam staan en is haar werk te vinden in collecties in Nederland als daarbuiten, waaronder Oman, Zweden, België, Engeland, Frankrijk, USA en Australië. T/m 2017 heeft Marjolein 6 edities gemaakt van een landelijk verkrijgbare jaar-agenda, gevuld met haar nieuwste dieren- en natuurschilderijen. Op dit moment werkt ze aan een grote serie schilderijen waarin spiritualiteit en dieren samen komen.

Biografie

Marjolein Kruijt is afgestudeerd van de Kunstacademie Den Haag (KABK, 1999) en docentopleiding tekenen Amsterdam (HvA,1997). Zij werkt sindsdien fulltime in haar atelier. Ze is getrouwd met Renso Tamse, ook dierenkunstenaar en heeft een zoontje (’14). Marjolein heeft zich afgelopen twintig jaar gespecialiseerd in natuur- en dierenkunst in verschillende materialen en technieken. Elk onderwerp benadert ze met diepgang, op zoek naar diens bezieling. Dit loopt synchroon aan haar persoonlijke groei in dierencommunicatie en intuïtieve ontwikkeling. Deze diepgang verrijkt haar verbinding met haar onderwerpen, wat zij zeer belangrijk vindt in het schilderen van dierportretten in opdracht.

Begin 2019 is de release van de ‘Archangel Animal Oracle cards’ een publicatie van Diana Cooper, waar Marjolein 46 schilderijen voor heeft gemaakt.

Er zijn twee boeken van Marjoleins dierenkunst verkrijgbaar (in 2 talen).
Tot 2014 heeft zij 14 jaar lang artikelen voor het Nederlandse kunstmagazine Atelier geschreven.  In die periode maakte ze veel grote muurschilderingen en dierportretten in opdracht, en autonoom series mystieke landschappen.

'Maine coon Kitten', schilderij 14x14 cm, Marjolein Kruijt (verkocht)

Inspiratie

Marjolein leeft haar passie voor dieren al van kleins af aan. Tijdens haar kunst studies en ‘en plein air’ tekenen op reis en in dierentuinen is het portretteren van dieren ontwikkeld en nu onlosmakelijk verbonden met haar fulltime kunstenaarschap. Door haar intuïtieve ontwikkeling voelt Marjolein een steeds diepere connectie met de dieren die zij schildert, wat de portretten een stukje magie en levendigheid mee geeft. Haar schilderijen van wilde dieren zijn geïnspireerd op ontmoetingen met hen in het wild op reis, of vanuit zoals zij zelf benoemt ‘filosofisch gemijmer’. Zo kan een gedachtegang, zoals een slecht gecamoufleerd dier, een verhaal oproepen dat haar inspireert om vorm te geven. Overige inspiratie vindt zij in de oude kennis van dierensymboliek, haar Keltische roots en natuurreizen. Elk schilderij draagt een uniek verhaal met zich mee, wat verder draagt dan simpel figuratie. Meer weten over Marjolein? In haar twee boeken vertelt zij uitvoerig over het ontstaan van haar schilderijen, haar inspiratie en wat haar  nog meer bezielt. Klik hier.

lagotto romagnolo puppy portret tekening Marjolein Kruijt
marjolein kruijt en plein air schilderen

Portretten: Marjolein schildert met veel toewijding al 20 jaar portretten van huisdieren en soms ook mensen. Zij ervaart het als een persoonlijke aangelegenheid dat ze iemands hond, kat of ander dier mag vereeuwigen. Als ode aan het dier of aandenken. Veel baasjes ervaren dat hun huisdier weer een beetje terug is gekomen als ze het portret ontvangen. Wat hen veel troost kan geven. Ze ervaart het als bijzonder om even zo dichtbij emoties te mogen komen, wat het ontzettend liefdevol en dankbaar werk maakt. Lees meer over portretopdrachten.

Workshops: af en toe geeft Marjolein workshops, masterclasses en kunst-coachclasses. Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor de mailinglist.

Marjolein Kruijt met: musical Cats, Mike Starink RTL4 Dier en zo!, Martin Gaus en Carl Brenders
Marjolein Kruijt met: musical CATS, Mike Starink RTL4 op de set van Dier enzo!, Martin Gaus en Carl Brenders op haar exposities.

Projecten

2020: Een tweede oracle cards project. Meer informatie volgt. Portretopdrachten en vrije schilderijen maken loopt tevens door.

2019 < 2017: Archangel Animal Oracle Cards. Marjolein heeft deze geïllustreerd voor bekend spiritueel auteur Diana Cooper. Bekijk ze hier.

2017 < 2011: AGENDA ‘de Marjolein Kruijt natuur agenda’. Zeven jaar lang vulde Marjolein de jaarlijkse uitgave met ca. 55 schilderijen en 60 illustraties bij uitgeverij Edicola. Landelijk & België in boekenwinkels verkrijgbaar

2017:  ENGELS BOEK Drawing and painting animals with expression‘. Vertaling van ‘dieren tekenen en schilderen‘ (deel1). Release januari.

2016: JUBILEUM BOEK Dieren tekenen en schilderen‘ (deel1) Marjolein Kruijt | 5e druk. Herschreven in een dikkere jubileum editie.

2015: BOEK ‘Inspirerend dieren tekenen en schilderen’ met Marjolein Kruijt (deel2). 1e druk.

2010: BOEK ‘Dieren tekenen en schilderen met Marjolein Kruijt’ (deel1).1e druk.  In 2016 is de 5e druk verschenen.

2007: Opdracht voor een schilderij voor de Sultan van Oman. Het werkstuk hangt nu in zijn nieuwe paleis.
2007: Een kattenschilderij van Marjolein is gesigneerd door de cast van musical Cats en on-stage geveild t.g.v. de Dierenbescherming Amsterdam.

2006: tot dit jaar was Marjolein ambassadrice samen met Prinses Irene van Lippe-Biesterveld en Anky van Grunsven voor een red een hond stichting.

2005: TvWest (Zuid-Holland) in het programma ‘Vernis’ Marjolein vertelde haar visie op de natuur en gaf de presentatrices een korte instructieles bomen tekenen.

2004: het kattenvoer merk Gourmet Gold organiseerde een actie waarmee 30 portretten gewonnen konden worden, gemaakt door Marjolein Kruijt.

2003RTL4  programma ‘Dier enzo!’. Marjolein portretteerde live de hond van Mike Starink.

2001RTL4 programma ‘Spott’ van Viola Holt.
Marjolein demonstreerde haar muurschildering techniek.


OP DE HOOGTE BLIJVEN?

van komende exposities, projecten en nieuwe schilderijen:

Taal

KUNST IN DE FAMILIE

Renso Tamse – Marjoleins echtgenoot: Wildlife artist
Omnia – neo-celtic musick band van Marjoleins nicht en neef Jenny en Steve.
Alan Lee – oom. Bekend illustrator van o.a. Tolkien, LOTR.
Virginia Lee – Marjoleins nicht, bekend van haar designs voor de Lord of the Rings-films
Marja Lee-Kruijt – Tante. Visionary/ fantasy art

0

Je winkelwagen