Werkwijze

Portret van je hond laten maken - Marjolein Kruijt
  1. Samen overleggen  we eerst welke sfeer het schilderij moet gaan uitstralen.  Welk stuk van het karakter van jouw geliefde huisdier is voor jou het meest sprekend en mag centraal komen te staan in het portret? Bijv.: een lieve oogopslag of juist ontdeugend, wijs, sullig, intro- of extrovert, blij, levendig of juist meditatief rustig. Welke warme herinnering van het dier wil je terug ‘voelen’ (indien in memoriam).
  2. Uit je aangeleverde foto’s haalt Marjolein een aantal voorstellen en uitsnedes. Langs komen met of zonder je hond mag ook, dan is het overleg proces in het atelier en kun je originele schilderijen en technieken bekijken. Aanvullende foto’s kunnen worden gemaakt door Marjolein.
  3. Techniekkeuze en formaat. Hierin geeft Marjolein advies. Hoofd/schouder portret wordt het meest besteld. Dan is ware grootte een mooi uitgangspunt of iets kleiner. Full body vraagt om een groter formaat. Neem gerust contact op voor vrijblijvend overleg.
  4. Is het formaat / prijs gekozen dan wordt de opdracht op papier gezet met al jouw wensen. Een aanbetaling van 50% is dan gewenst. De rest hoeft pas na voltooiing van het schilderij.
  5. Vervolgens maakt Marjolein een concreter ontwerp, soms meerdere. Deze volgen via email. Hierbij is het combineren van verschillende foto’s mogelijk of aanpassingen qua lichtval en achtergrond.
  6. Pas als het basisontwerp door u is goedgekeurd gaat zij verder én heb je al beeld hoe het portret ongeveer gaat worden.
  7. Levertijd is afhankelijk van grootte en techniek. Hierover zal Marjolein je een richtlijn geven.
Hond schilderij in opdracht laten maken

Over foto’s als referentiemateriaal
Marjolein is gespecialiseerd in het aanpassen van elementen om het portret te versterken. Denk aan de stand van oren, oogopslag, lichtval, omgeving en het combineren van lichaamshoudingen. Ook een storende flits (bij bestaand fotomateriaal) in ogen en vacht. Fotografie wordt dus wel gebruikt, maar niet blindelings! Het aanleveren van zo veel mogelijk foto’s is daarom gewenst. Het karakter van het dier staat voorop: de sfeer van het portret wordt bepaald door kleurkeuze, compositie en lichaamshouding van het dier. Marjoleins inleving, versterkt door haar verdieping in dierencommunicatie, voegt een stukje ‘magie’ toe, wat een geschilderd portret verheft boven fotografie.

burmees kattenportret in opdracht Marjolein Kruijt

Hoe ontstaat een portret met karakter?
In een portret is het vangen van het karakter van het dier erg belangrijk. Het moet een moment vangen waarbij het baasje voelt dat er een connectie ontstaat in de oogopslag. Het persoonlijke karakter en anekdotes over jouw huisdier inspireert Marjolein om een schilderij voorbij foto’s te brengen. In een portret worden artistieke keuzes bepaald door de ‘bezieling’ die het uit moet gaan stralen. De compositie, de lichaamshouding of pose, stand van het hoofd, richting waarin het dier kijkt, de achtergrond, kleuren en lichtval. Dat maakt een portret, ondanks foto referenties, een complex kunstwerk. En dat moet ook, een schilderij hoort diepgaand veel verder te gaan dan een foto. Marjolein werkt ook met een karakteromschrijving waarmee ze zich intuïtief inleeft tijdens het schilderen, om te slagen in de diepgang in het portret. En het schilderij als het ware tot leven te laten komen.

Ga terug naar algemene info Bekijk portret portfolio

Impressie video