Werkwijze

Marjolein Kruijt schildert dierenportretten in opdracht
burmees kattenportret in opdracht Marjolein Kruijt

Hoe werkt het?
Marjolein besteedt veel persoonlijke aandacht aan het voortraject. Ze overlegt uitvoerig samen met u welke sfeer het schilderij moet uitstralen en welk stuk van het karakter het meest naar voren moet komen van het dier. Na techniekkeuze en formaat wordt de opdracht op papier gezet. Een aanbetaling van 50% is dan gewenst. Vervolgens maakt Marjolein een ontwerp, soms meerdere. Pas als het basisontwerp door u is goedgekeurd gaat zij verder.

Portretten met karakter
In een portret is het vangen van het karakter van het dier erg belangrijk. Het moet een moment vangen waarbij het baasje voelt dat er een connectie ontstaat in de oogopslag. Dit gaat veel verder dan foto’s. Een portret is zeer complex: alles wordt bepaald door de ‘bezieling’ die het uit moet gaan stralen. De compositie, de lichaamshouding of pose, stand van het hoofd, richting waarin het dier kijkt, de achtergrond, kleuren en lichtval. Naast een karakteromschrijving waarmee Marjolein zich diep inleeft tijdens het schilderen, stemt zij alle elementen af op het slagen van diepgang in het portret. Om zo het schilderij als het ware tot leven te laten komen.

Referentiemateriaal
Marjolein is gespecialiseerd in het aanpassen van elementen om het portret te versterken. Denk aan de stand van oren, oogopslag, lichtval, omgeving en het combineren van lichaamshoudingen. Ook een storende flits (bij bestaand fotomateriaal) in ogen en vacht. Fotografie wordt dus wel gebruikt, maar niet blindelings! Het aanleveren van zo veel mogelijk foto’s is daarom gewenst. Het karakter van het dier staat voorop: de sfeer van het portret wordt bepaald door kleurkeuze, compositie en lichaamshouding van het dier. Marjoleins inleving, versterkt door haar verdieping in dierencommunicatie, voegt een stukje ‘magie’ toe, wat een geschilderd portret verheft boven fotografie.

Meer informatie: