Dieren tekenen: Hoe verbeter je ruimtelijk inzicht?


Loading

Dieren tekenen: Hoe verbeter je ruimtelijk inzicht?

Goed waarnemen is erg belangrijk bij het tekenen en schilderen, ongeacht je onderwerp. Aan de hand van kijkoefeningen leg ik in mijn boek ‘Inspirerend Dieren Tekenen en Schilderen’ (DEEL 2) de basistheorie uit van het waarnemen van de ruimtelijkheid en de invloed van de kleuren daarop. Door het boek heen vind je nog meer oefeningen die je inzicht zullen testen en verbeteren.

Met onze ogen nemen we de ruimtelijkheid anders waar dan vanaf een foto. We kijken tenslotte vanuit twee standpunten (twee ogen), terwijl een fototoestel er maar  één heeft. Met onze ogen zien we daardoor driedimensionaal en nemen we meer kleuren, vormen en lichteffecten op het onderwerp waar. Een tweedimensionale foto toont dus altijd maar een fragment daarvan. Om de werkelijke ruimtelijkheid goed naar papier te kunnen vertalen moet je je waarneming verfijnen. Dit inzicht moet je trainen en dat leer je niet door een enkele oefening. Voor elke schilder is dit een doorgaand proces, waarbij je steeds meer zult ontdekken. Om goed van start te gaan, gaan we eerst terug naar de basis, de theorie:

Bosuil in houtskool, tekening door Marjolein Kruijt

Train je waarneming en vergroot de ruimtelijkheid in je schilderijen en tekeningen door oa.:
1) Basisvormen te leren zien*
2) Grijswaarden te leren zien*
3) Een lichtval te kiezen die ruimtelijkheid benadrukt*
4) Grijswaarden correct om te zetten naar kleuren met dezelfde grijswaarde*
5) De invloed van de achtergrond te gebruiken*

 *Al deze oefeningen en véél meer, behandel ik in mijn boek. In dit artikel ga ik kort in op een van dit lijstje: Lichtval.

Lichtval
Oefening 3: Kies een goede lichtval om je onderwerp los te laten komen van je papier. Als het dier egaal verlicht wordt, zijn er minder schaduwen, waardoor hij vlak lijkt. Ook door een flits verdwijnt veel van de ruimtelijke vormen. Schuin strijklicht werkt het meest ruimtelijk omdat de schaduwen sterker worden en vormen benadrukt worden en ronder lijken. De kracht en positie van de lichtbron bepaalt dus veel. De bosuil hierboven is een mooi voorbeeld hiervan. De lichtval komt hier van rechtsboven, waardoor de buik en de flank in de schaduw vallen. Er ontstaan veel meer grijstinten. Begin zo’n dier te tekenen door de details en structuren te vereenvoudigen tot grotere vlakken. Zo ontstaat er eenheid. Daarbinnen kun je dan details gaan toevoegen. Oefen ook eens met behulp van een opgezet dier of klei een dummy van je onderwerp. Met een losse lamp kun je om hem heen draaien. Bekijk wat er gebeurt als er een felle lichtbron op je onderwerp schijnt, bijvoorbeeld van achteren (tegenlicht) of van boven. Welke vormen komen naar voren en waar valt er schaduw? Er zijn zelfs schaduwen in schaduwen! Bij de huismus hieronder zie je de bolling ook duidelijk, maar nu zonder achtergrond. Zijn buik is normaliter effen van kleur, maar door de schuine belichting ontstaan er meer grijstinten: onderop het  buikje is het donkerder dan aan de zijkant. Laat een kleur je dus niet afleiden van wat er werkelijk gebeurt met de ruimtelijke vormen. Doe deze vereenvoudigingsoefening ook eens met vachten: effen en gestreepte of gevlekte vachten, wol en veren. Hoe objectief blijf je? Probeer de basisvormen te blijven zien en te tekenen. Leer je focus te houden op de ronde vormen en de werking van het licht daarop. Succes!
Terug naar blog…

Ruimtelijk dieren tekenen en schilderen met Marjolein Kruijt

MEER LEREN?
Koop mijn boeken hier! Het beste is alle basiskennis te leren in DEEL 1, en verdiept met mijn 2e boek DEEL 2.

Boeken dieren tekenen en schilderen door Marjolein Kruijt deel 1 en 2

Boeken dieren tekenen en schilderen door Marjolein Kruijt deel 1 en 2

0

Je winkelwagen